Інформаційна "catch-up" кампанія

2023-10-06

З метою недопущення ускладнення епідситуації й виникнення спалаху кору, в Україні триває catch-up кампанія з вакцинації проти кору, паротиту та краснухи (вакцина КПК) усіх невакцинованих дітей . Планову вакцинацію проводять у віці 12 міс. (перша доза) та у 6 років – ревакцинацію (друга доза). Після вакцинального комплексу формується стійкий пожиттєвий імунітет

Захворюваність на кір має хвилеподібний перебіг: спалахи реєструються кожні 5– 6 років, що припадає саме на 2023 рік. Головна причина спалахів — низьке охоплення щепленнями.
Головним завданням кампанії є наздогнати щеплення проти кору всіх нещеплених дітей, які з різних причин пропустили щеплення КПК( у віці 12 міс. та 6 років), та забезпечити, щоб усі діти вчасно отримали щеплення . Це дасть змогу створити колективний імунітет серед населення і захистити дітей від тяжких ускладнень кору. Для проведення щеплень в рамках catch-up кампанії вакцини КПК було доставлено у заклади охорони здоров'я громади.

Кір – це гостре вірусне захворювання, що швидко передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час вдихання найдрібніших крапель слизу, які потрапили в повітря при чханні, кашлю або розмові хворого. Кір – одна з головних причин дитячої смертності в світі. Захворювання може призвести до пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку — енцефаліту та інших серйозних ускладнень.

На сьогоднішній день специфічних препаратів для лікування кору не розроблено, тому вакцинація залишається єдиним дієвим методом профілактики.

Якщо дитина контактувала з хворим на кір, необхідно негайно звернутися до лікаря для отримання вакцинації проти кору протягом перших 72 годин. У деяких випадках також показана екстрена профілактика шляхом введення імуноглобуліну.

Нагадаємо, щоб зробити безкоштовне щеплення проти кору, паротиту і краснухи необхідно звернутися до свого сімейного лікаря, педіатра або найближчої амбулаторії.

Відмовившись від вакцинації, ви ризикуєте здоров’ям і життям своєї дитини.


Кiлькiсть переглядiв: 171